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INFORMATION CAPSULE 
 
DID YOU KNOW THAT…  

 

 
 

WITH RESPECT TO LEAVES OF ABSENCE WITHOUT PAY 
 

The College may grant a regular employee who so requests in writing a full-time or part-time 
leave of absence without pay. (Clause 7-10.01) 
 

This leave without pay may not exceed a duration of twelve (12) months.  It may, however, be 
extended with an agreement between the Union and the College.  (Clause 7-10.02) 
 
  
EDUCATIONAL LEAVE WITHOUT PAY 
 

When it is an educational leave of absence, the leave shall be granted for the normal duration 
of the program of study, provided the employee supplies satisfactory proof each semester that 
the course of study was actually taken.  (7-10.02, paragraph 2) 
 

The employee who fails to present this proof shall be automatically considered to be on a leave 
without pay. (Clause 7-10.02)
 
 
THE FULL-TIME LEAVE WITHOUT PAY WHICH IS GRANTED AUTOMATICALLY 
 

If you are a regular employee with employment security, you shall benefit, following a 
written request submitted at least thirty (30) days in advance, from a leave of absence 
without pay of six (6) months to one (1) year. 
 

Your request must specify the duration of the leave.  Such a leave of absence must be full-time 
and can only be obtained once per period of five (5) years. (Clause 7-10.03) 
 
 
DO I HAVE EMPLOYMENT SECURITY? 
 

The regular employee obtains employment security after two (2) years of service in a 
position.  The two years of service must be accumulated without interruption in the 
employment ties. (Clause 5-6.01)

 
 

RETURNING FROM A LEAVE WITHOUT PAY 
 

 The employee resumes his position. 
 

 The employee who fails to return to work upon expiry of such a leave shall be 
considered as having resigned, except for such absences authorized by virtue of the 
collective agreement. (Clause 7-10.04) 
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CAN I MAINTAIN MY GROUP INSURANCE COVERAGE? 
 

During a leave without pay, the employee continues to participate in the basic health 
insurance plan by paying all premiums. 
 

He or she may also continue to participate in other group insurance plans, provided that he or 
she assumes the total cost required in so far as the master policies and the Law permit it. 
 (Clause 7-10.05) 
 
 
CAN I CONTINUE TO CONTRIBUTE TO MY PENSION PLAN? 
 

The employee may continue to participate in the pension plan, provided that he or she 
assumes the total cost. (Clause 7-10.05) 
 
 
CAN I TERMINATE MY LEAVE WITHOUT PAY? 
 

The employee who wishes to terminate his or her leave of absence without pay before the date 
provided for must give a written notice of at least two (2) months before his or her return. 
 (Clause 7-10.06) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Other Information Capsules or Application Guides can be found on the FPSES website under 
the tab “Guides d’interprétation”. This will answer many of your questions. 
   

Feel free to contact your local union for further information or to suggest new topics.  
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