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INFORMATION CAPSULE 
 
DID YOU KNOW… 

 

 
 

IF YOU ARE PREGNANT… YOU ARE ENTITLED TO LEAVES FOR MEDICAL APPOINTMENTS 
RELATED TO YOUR PREGNANCY 
 

The pregnant employee is entitled to a special leave for visits to a health care professional that 
are related to the pregnancy, with a supporting medical certificate or a written report signed by 
a midwife. 
 
In these cases, the employee shall be granted a special paid leave, for a maximum of four (4) 
days.  
 
These special leaves may be taken in half-days. 

 (clause 7-4.19)
 

 
 

You will find much more information on parental rights if you consult the Guide sur les droits 
parentaux et le RQAP (Édition 2010-2015), available at www.securitesociale.csq.qc.net 
 
Other Information Capsules or Application Guides which will answer many of your questions 
may be found on the FPSES website under the tab Guides d’interprétation.  
 
 

Feel free to contact your local union for further information or to suggest new topics. 
 

 

 
 


