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INFORMATION CAPSULE 
 
DID YOU KNOW…  

 

 
 

WITH RESPECT TO SICK-LEAVE DAYS 
 

The College must give you, no later than September 1, a written statement of your bank of 
sick-leave days with a detailed account of their use. (Clause 4-1.03)
 
On July 1st of each year, the College must credit each full-time employee with seven (7) days 
of sick-leave. (Clause 7-14.36)
 
The College may, at any point during the year, reduce the number of days credited if you were 
not in active service during a certain period. Attention: some absences are protected and 
should not result in any reduction in sick-leave days.  (Clause 7-14.37)
 
Finally, the College must pay you for any unused sick-leave days with cash surrender value 
not used as of June 30 of each year; this payment must be made no later than September 1. 
 (Clause7-14.36, 1st paragraph)
 
 
 
You will find more information concerning these topics in the Sick leaves Application Guide. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Other Information Capsules or Application Guides can be found on the FPSES website under 
the tab “Guides d’interprétation”. This will answer many of your questions. 
   

Feel free to contact your local union for further information or to suggest new topics.  
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